Worteltrekken (sport)

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit is de welbekende wortel.

Het worteltrekken is een sport die door voornamelijk boeren wordt beoefend. De bedoeling is om over een bepaalde afstand zo veel mogelijk wortels uit de grond te trekken.

Ontstaan[bewerken]

Het worteltrekken werd voor het eerst beoefend in Friesland, door een boer die een wortelplantage bezat. Hij wou een spel doen dat niemand eerder had gedaan. Hij vroeg zijn knecht om mee te spelen, en zo werd deze getuige van een sport die dan voor het eerst gedaan was. Ze gingen wortels uit de grond trekken, zo snel mogelijk tot het einde van het land. De boer won van zijn knecht met een verschil van twee wortels. Dit vond hij een leuk idee en ging zijn nieuwe sport promoten.

Landelijke verspreiding[bewerken]

Hij schreef kettingbrieven naar alle wortelplantages die hij kende en zo kwam de sport in Groningen aan, daarna in Drenthe en zo over alle wortelplantages van Nederland. Men vond het dus duidelijk leuk om wortels uit de grond te trekken, maar dan in recordtijd. Later probeerde men dit ook met tractoren, waarvan de achterkant, waarmee eigenlijk het land geploegd werd, met een kleine aanpassing geschikt werd gemaakt om wortels over een enorm gebied mee te kunnen trekken. Daarom worden tractoren hier ten lande dan ook 'trekkers' genoemd.

Doorbraak in het buitenland[bewerken]

Het worteltrekken sloeg ook in het buitenland aan. Na het succes in Nederland, sloeg het binnen enkele jaren over naar België en Duitsland en al snel volgden Denemarken, Frankrijk, Luxemburg en de rest van Europa, na een laatste mega-kettingbriefactie. Tot uiteindelijk de halve wereld ervan wist.

Kritiek[bewerken]

Ook deze sport heeft kritiek opgeleverd bij andere boeren die kwaad waren dat er deze sport gespeeld onder andere op een gedeelte van hun terrein. De organisatoren kunnen hiervoor niet vervolgd worden omdat dit al een maand van te voren is gepland en dit al het einde is van de kwestie. Ook zou dit ook bij andere plantages gedaan worden, zoals bij zonnebloemvelden, slavelden, en nog een hoop andere. Hier zijn de beheerders van die verden ook razend van geworden, en de oranisatoren en deelnemers kunnen hiervoor wel weer opgepakt worden omdat deze andere sporten niet officieel zijn aangekaart en vermeld.

Zie ook:[bewerken]