Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

UNIQ33e89915771c1418-choose-00000000-QINU

Dit moet je ook lezen:

Appeltaart - Azkaban - Balkenendeman - Blik - Dag - De Alternatieve Scheppingstheorie Der Oncyclopedia Neerlandica - De situatie in Sovjet Rusland - De Telegraaf - Duitsland (1945-2005) - Eerste Wereldoorlog - Goethe - Hikneus - Hugo Claus - Je hebt twee koeien - Johan Cruijff - Kapitein Overduidelijk - Kiwi - Mieke Maaike - Neushoorn - Piet Huysentruyt - Rita Verdonk - Smartlapocratie - Tempeliers - Terrorisme - Tombola - Voynichmanuscript - Weps - Wat geeft het? - Wijn - Wikipedia - Wubboïsme - YUI - Zon

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
Creation of the Sun and Moon face detail.jpg

Een zonsverduistering is een astronomisch verschijnsel waarin de zon niet te zien is. Dat kan onder andere dat de zon er geen zin meer in heeft, of als het bewolkt is. De mythe gaat dat een zonsverduistering word veroorzaakt dankzij het feit dat de maan tussen de aarde en de zon staat. Het licht van de zon zou dan worden tegengehouden en de aarde nooit bereiken. Dit is echter pure onzin, want de maan is veel verder weg van de aarde dan de zon. Een maansverduistering is op die manier wel mogelijk, dat de zon tussen de aarde en de maan staat. En al zou de volkse legende kloppen, is er nog iets: de maan is van gatenkaas. Het licht kan gewoon door de gaten heen en alsnog onze ogen bereiken. Eerder dagen geloofde men dat een zonsverduistering een straf was van (een) God. Of het was een werk van de duivel. En zo waren er nog veel meer andere verklaringen. Hoe dan ook, het betekende onheil. Mensen vluchtten naar de schuilkelders en wachtten af.
En wachten. Wachten. Wachten. Wachten. wachten.

Steek hier uw licht verder op...


Vorige week:
KimBro2.JPG

Nieuwspreek (Oudspreek/Algemeen Beschaafd Nederlands:Nieuwe vereenvoudigde spreektaal) is een in 1984 uitgevonden taal gebaseerd op het Nederlands. Nieuwspreek is uitgevonden door Groot Broer Groot Broer wilde de vaak lastige Nederlandse grammatica vereenvoudigen. De eerste versie van Nieuwspreek werd geïntroduceerd met de uitgave van de Eerste editie van het Nieuwspreekwoordenboek. Nieuwspreek wordt gekenmerkt door de vele samentrekkingen. Nieuwspreek kent een simpele grammatica, zonder enige onregelmatige vormen. Werkwoorden worden vervoegd volgens de regelmatige spellingsregels. De stam wordt in Nieuwspreek verkregen door de infinitief te nemen en daar -n af te halen. Ook onregelmatige werkwoorden in Oudspreek worden volgens deze regels vervoegd. De woordenschat van Nieuwspreek volgt ook een regelmatig patroon. In Nieuwspreek wordt een ontkenning gemaakt door het voorvoegsel on- voor een werkwoord/bijvoegelijk naamwoord te zetten. Volg hier een snelcursus Nieuwspreek...


Gebruiker

Varianten
Handelingen
Navigatie
Informatie
Projecten
Hulpmiddelen
Delen
In andere talen