Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

UNIQ6886afe5bb31910-choose-00000000-QINU

Dit moet je ook lezen:

Appeltaart - Azkaban - Balkenendeman - Blik - Dag - De Alternatieve Scheppingstheorie Der Oncyclopedia Neerlandica - De situatie in Sovjet Rusland - De Telegraaf - Duitsland (1945-2005) - Eerste Wereldoorlog - Goethe - Hikneus - Hugo Claus - Je hebt twee koeien - Johan Cruijff - Kapitein Overduidelijk - Kiwi - Mieke Maaike - Neushoorn - Piet Huysentruyt - Rita Verdonk - Smartlapocratie - Tempeliers - Terrorisme - Tombola - Voynichmanuscript - Weps - Wat geeft het? - Wijn - Wikipedia - Wubboïsme - YUI - Zon

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
BomansPortret.GIF
Een boeiende, doch uitputtende ervaring.
~ De pas geboren Godfried Bomans over zijn geboorte.

Godfried Erik Adalbert Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 – Tulpendaal, 22 december 1971) was (en is momenteel nog altijd) Nederlands grootste filosijver en Sinterklaasspecialist, en tevens humorist, en ook nog oprichter en dirigent van het Haags Donkozakkenkoor. Hij maakte aldus deel uit van die kleine schare creatievelingen die hun hele leven lang een dubbele ambitie koesterden: Nederlands grootste filosoof worden, en tegelijkertijd Nederlands grootste schrijver worden. Geen van hen slaagde daarin, maar hun eer werd gered door op 22 december 1972, ter gelegenheid van de eerste herdenking van Bomans' overlijden, een nieuwe categorie toe te voegen, waarbij op beide domeinen simultaan een gelijke artistieke hoogte diende bereikt te worden, die der filosijvers. De jonge Godfried werd geboren met een lengte van honderd en drie centimeter, een prestatie die alleen als volgt kon verklaard worden: (lees hier verder...)


Vorige week:

kaka

Niet ontkennen, 'k heb het g'hoord:
jij gebruikte net een woord!

~ Ordehandhaver over woordgebruik.

Een woord is het op drie na kleinste element van het machtige universum van onze taal (en van die van anderen ook, maar daar zijn zij zich vaak niet van bewust). In den beginne was er het woord, en dat woord was "Oerknal", naar believen met of zonder hoofdletter, aldus elk religieus basisboek dat zichzelf respecteert. In sportmiddens noemt men een dergelijk begin een "vliegende start": vóór deze start moesten immers al de eerder vermelde drie kleinere elementen aanwezig zijn, om de start vlot georganiseerd te kunnen krijgen. Ook deze start was, zoals het woord al laat vermoeden, eerder lawaaierig, en voorts bijzonder tumultueus. Taalkundigen zijn het niet altijd eens geweest over deze start. Wel over het feit dat het, om de zopas opgesomde redenen, een vliegende start was. Maar niet over het woord: ongeveer de helft van 's werelds meest vooraanstaande filologen hield mordicus staand dat het woord "Woord" was, mét hoofdletter.
Gelieve hier het ware woord te vinden...


Gebruiker

Varianten
Handelingen
Navigatie
Informatie
Projecten
Hulpmiddelen
Delen
In andere talen