Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep
Wijnproeven.JPG
Wijnproeven...

Wijn is een drank die ontstaat door het laten rotten van afval gisten van diverse ingrediënten. Om te voorkomen dat scrupuleloze gifmengers zouden proberen om wijn te maken van vanalles en nog wat, bepaalt een uit 12° vóór C. stammend Zuiverheidsgebod de hoedanigheid van deze ingrediënten. Deze ingrediënten bepalen niet alleen de smaak, maar ook en vooral de kleur van de wijn, die van oudsher sinds het begin van onze jaartelling opgesplitst wordt in drie categorieën: wit, roze en rood. Pogingen om groene, blauwe en grijze wijnen te creëren stuitten ofwel op volkse afwijzendheid, ofwel op professionele tegenstand, en meest nog op beide, en resulteerden in dramatische levenseindes variërend van verdrinking in wijwater tot spiesen met een kurkentrekker. Men zou zich voor minder aan de traditie houden.

Het hele Artikel...


Dit moet je ook lezen:

Appeltaart - Azkaban - Balkenendeman - Blik - Cricket - Dag - De Alternatieve Scheppingstheorie Der Oncyclopedia Neerlandica - De situatie in Sovjet Rusland - De Telegraaf - Duitsland (1945-2005) - Eerste Wereldoorlog - Geluid - Geluk - Goethe - Hikneus - Huawei - Hugo Claus - Je hebt twee koeien - Johan Cruijff - Kapitein Overduidelijk - Kiwi - Luik - Het lied van Alex en van Sander - Mieke Maaike - Neushoorn - Piet Huysentruyt - Rita Verdonk - Robin van Persie - Smartlapocratie - Tempeliers - Terrorisme - Tombola - Voynichmanuscript - Weps - Wat geeft het? - Wiel - Wijn - Wikipedia - Wubboïsme - YUI - Zon

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
Een artistieke impressie van de tweede slag in de derde kabeljauwoorlog

De kabeljauwoorlogen waren drie burgerlijke oorlogen tussen IJsland en Groot-Brittanië. Deze serie oorlogen ging over kabeljauw en visrechten. Britse vissers visten in 1958 voor de kust van IJsland op kabeljauw. IJslanders wilden hier ook vissen maar de Britten pestten de IJslanders weg. Om dit te voorkomen probeerde IJsland zich meer zeewater toe te eigenen. De Britten visten echter gewoon door. IJsland stapte naar de NAVO om zich daar te beklagen en de Britten te verbieden in IJslands zeewater te vissen. De IJslanders waren vergeten dat de Britten veel belangrijker waren in de NAVO. Dit weerhield de doortastende IJslanders er niet van toch te bepleiten dat de Britten gewoon even rustig aan moesten doen of lekker hun eigen zeewater te claimen.

(lees verder...)


Vorige week:
Een Middeleeuwse kaart van het Hertogdom

We kennen allemaal Limburg, de provincie dat zowel in Nederland als Vlaanderen ligt. Maar dat was niet altijd zo! Tot 1866, was Limburg nog een (semi)onafhankelijk hertogdom. We zeggen ook wel, het Hertogdom Limburg.

Net zoals allerlei andere kleine vorstendommetjes is dit hertogdom ontstaan door het corrupte feodale stelsel bedacht door Karel de Grote. Het Limburgse hertogdom zou zijn oorsprong hebben in de zogenaamde 'Lijmburcht' (in Oud-Nederlands: Lymburgh), een kasteel gemaakt van lijm. Volgens etymologen zou de naam Lymburgh in de loop der tijd zijn verbasterd in Limburg. Lees verder...