Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep
Wijnproeven.JPG
Wijnproeven...

Wijn is een drank die ontstaat door het laten rotten van afval gisten van diverse ingrediënten. Om te voorkomen dat scrupuleloze gifmengers zouden proberen om wijn te maken van vanalles en nog wat, bepaalt een uit 12° vóór C. stammend Zuiverheidsgebod de hoedanigheid van deze ingrediënten. Deze ingrediënten bepalen niet alleen de smaak, maar ook en vooral de kleur van de wijn, die van oudsher sinds het begin van onze jaartelling opgesplitst wordt in drie categorieën: wit, roze en rood. Pogingen om groene, blauwe en grijze wijnen te creëren stuitten ofwel op volkse afwijzendheid, ofwel op professionele tegenstand, en meest nog op beide, en resulteerden in dramatische levenseindes variërend van verdrinking in wijwater tot spiesen met een kurkentrekker. Men zou zich voor minder aan de traditie houden.

Het hele Artikel...


Dit moet je ook lezen:

Appeltaart - Azkaban - Balkenendeman - Blik - Cricket - Dag - De Alternatieve Scheppingstheorie Der Oncyclopedia Neerlandica - De situatie in Sovjet Rusland - De Telegraaf - Duitsland (1945-2005) - Eerste Wereldoorlog - Geluid - Geluk - Goethe - Hikneus - Huawei - Hugo Claus - Je hebt twee koeien - Johan Cruijff - Kapitein Overduidelijk - Kiwi - Luik - Het lied van Alex en van Sander - Mieke Maaike - Neushoorn - Piet Huysentruyt - Rita Verdonk - Robin van Persie - Smartlapocratie - Tempeliers - Terrorisme - Tombola - Voynichmanuscript - Weps - Wat geeft het? - Wiel - Wijn - Wikipedia - Wubboïsme - YUI - Zon

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
GoudenBeeld.JPG
Spreken is zilver en zwijgen is goud: al wie veel tatert, diens soep wordt snel koud.
~ Urbanus van Anus over metaal en voedsel.
Goud! Goud! Goud!
~ Een door hebzucht verblinde Dagobert Duck die op lood is gestoten.
Lood!Lood!Lood!
~ Een door kogels geveld wordende goudzoeker die op goud is gestoten.

Goud is het alter ego van lood, en beiden vormen het enige in de vrije natuur voorkomende duometaal. Hoog geprezen in goudvorm, laag geacht in loodvorm, leidt het delven ervan tot grote frustraties en uiteindelijk tot oorlogen. Goud is een populair metaal voor het vervaardigen van een scala aan voorwerpen, zoals beelden, munten, tanden en trouwringen.

Lees verder over dit edelmetaal...


Vorige week:
De nog jonge Gerard als misdienaar (1935).

Gerard Reve (Amsterdam, 14 december 1923 – Zulte, Oost-Vlaanderen, 8 april 2006), tevens bekend onder de pseudoniemen Simon van het Reve, Karel van het Reve en Herman Brusselmans, is een groot maar dood schrijver. Hij hield zich gedurende zijn gehele leven angstvallig verscholen in de kast, waar hij pas na zijn dood ruw uitgetrokken werd door zijn biograaf Nop Maas.

Gerard Reve had een jeugd als elke andere gezonde Hollandsche jongen. Kikkers de poten uitrukken, aan de vlechten van de meisjes trekken, geheime clubjes vormen die een broertje dood hadden aan papieren leden, en natuurlijk een leuk zakcentje verdienen door de jongens van de hoogste klassen uit de losse pols te bedienen.


Lees verder over deze blijmoedige moralist in bange dagen...