Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep
GeutjePortret.GIF
Goethe

Wolfgang Amadeus "Geutje" Ritter von Goethe (Wein am Rhein, 11 mei 1731 – Dreimar am Ruhr, 11 november 1832), oudste en tevens jongste zoon van Carl Philip "Derrick" Schildknappe von Goethe en Amalia Wilhelmina "Strudelchen" Hofdame von Solms, door de doorsnee burger "Geute", en door zijn mamaa "Geutje" genoemd, is Duitsland zwaarste schrijver. In tegenstelling tot zijn boksende klasgenoot Christoph Willibald "Knockemout" Ritter von Schwung, had dat minder met zijn lichaamsgewicht, dan met zijn literaire productie te maken.

Het hele Artikel...


Dit moet je ook lezen:

Appeltaart - Azkaban - Balkenendeman - Blik - Cricket - Dag - De Alternatieve Scheppingstheorie Der Oncyclopedia Neerlandica - De situatie in Sovjet Rusland - De Telegraaf - Duitsland (1945-2005) - Eerste Wereldoorlog - Geluid - Geluk - Goethe - Hikneus - Huawei - Hugo Claus - Je hebt twee koeien - Johan Cruijff - Kapitein Overduidelijk - Kiwi - Luik - Het lied van Alex en van Sander - Mieke Maaike - Neushoorn - Piet Huysentruyt - Rita Verdonk - Robin van Persie - Smartlapocratie - Tempeliers - Terrorisme - Tombola - Voynichmanuscript - Weps - Wat geeft het? - Wiel - Wijn - Wikipedia - Wubboïsme - YUI - Zon

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
Andesmuurke 1.GIF
Zijn bergen u te duur? Geen nood, kruip op een muur!
~ Elio Di Rupo over bergen en muren.

De Andes is een als bergketen gecamoufleerde muur die een breed Zuid-Oost-Amerika van een smal Zuid-West-Amerika scheidt, en vermoedelijk de Chinese muur inspireerde. Het bouwwerk werd pas in 2013 ontdekt, in de nasleep van de Mayakalenderheisa. Tot dan werd de constructie voor een heuse bergformatie aanzien. De muur verbindt en/of scheidt de territoria van Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. Ten tijde van de constructie, aan het begin van de VIIIste eeuw van onze jaartelling, waren de Zuid-Amerikaanse culturen en volkeren trots op hun sterk ontwikkelde debatcultuur: zelden liep een meningsverschil uit op fysiek treffen. Zoiets blijft in geen enkele samenleving duren, en toen wederzijdse dreigementen en politieke slogans steeds vaker en frequenter het woord "anders!" gingen bevatten, liep de emmer over.

Klim verder...


Vorige week:
Clownschrik1a.jpg

Hij was maar een clown is het oudste geformuleerde lied en de op-één-na oudste tekst uit de Nederlandse taal. Onbekend is wie de echte bedenker was.

Voor een lied kent het een zeer rijke geschiedenis.

Onbekend is de werkelijke oorsprong van het lied. Maar aangezien men in het Noors een soortgelijk lied kent (Døde dårende sang), en ook in het Duits (Das Lied des Spaßvogels), gaat men ervan uit dat het al een zeer oud lied is van Germaanse oorsprong.
De 12e eeuwse Bourgondisch-Nederlandse schrijver Bernhardt Craemer mag de eer hebben het lied als eerste te hebben opgeschreven. Sindsdien is de tekst ervan, afgezien van spellingsherzieningen, vrijwel ongewijzigd gebleven.

Lees hier verder voordat hij sterft...