Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep
PietLogo.GIF
Het logo van Piet Huysentruyt

Piet Piraat Huysentruyt (Leopoldstad (Congo), 7 december 1962), volledige voornaam Pieter Désiré Dieudonné, is Vlaanderens bekendste TV-kok en tevens de enige culinaire superheld ter wereld. Hij is onmiddellijk en onmiskenbaar te herkennen aan zijn loodzwaar West-Vlaams accent, zijn blauwwit uniformpje en zijn gladde schedel.

Het hele Artikel...


Dit moet je ook lezen:

Appeltaart - Azkaban - Balkenendeman - Blik - Dag - De Alternatieve Scheppingstheorie Der Oncyclopedia Neerlandica - De situatie in Sovjet Rusland - De Telegraaf - Duitsland (1945-2005) - Eerste Wereldoorlog - Goethe - Hikneus - Hugo Claus - Je hebt twee koeien - Johan Cruijff - Kapitein Overduidelijk - Kiwi - Mieke Maaike - Neushoorn - Piet Huysentruyt - Rita Verdonk - Smartlapocratie - Tempeliers - Terrorisme - Tombola - Voynichmanuscript - Weps - Wat geeft het? - Wijn - Wikipedia - Wubboïsme - YUI - Zon

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
Banderaletonia.PNG

Letland (Lets: Latvija), officieel de Verlicht Absolutistische Republiek Letland (Lets: Apgaismots Absolutizācija Republikas Latvijas), is een land in Europa dat zich in 1991 loswrikte uit de macht van Moedertje Rusland. Letland vormt samen met het Graafschap Estland en de Vrijstaat Litouwen nu de Baltische Unie, hun versie van de Benelux. Letland is het buitenbeentje van de drie in die zin dat het als enige een verlicht absolutistische president heeft. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Letland overheerst door het Tsaardom Rusland. De Tsaar sprak alle talen van zijn rijk, dus verzet was erg lastig. Na de Russische Revolutie werd het makkelijker. Lenin sprak alleen Russisch. De toenmalige verzetsleider liep gewoon op hem af en vroeg in het nu uitgestorven Lijfs: "Latviojë Êōñeta néi ōles vragn vaner?"
Lees de vertaling van deze mysterieuze uitspraak hier!


Vorige week:
OscarOscar.GIF
Deze autobiografie is de enige geautoriseerde.
~ Oscar Wilde postuum over dit artikel.

Oscar Emmanuel Petersz., bijgenaamd "Wilde Oscar" (Antwerpen,15 augustus 1825 - Brussel, 6 oktober 2015), was de enige jazzpianist die nét geen Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, en de enige schrijver die nét geen "Grammy Award for Best Jazz Instrumental Solo" won. Ook was hij meer dan dertig jaar actief als filmacteur. Verwekt door een Nederlandse vader en geboren uit een Ierse moeder, was Oscar meteen voorpaginanieuws: hij mat één meter drieëntachtig, had al zijn tanden, en lang golvend haar. Nauwelijks uit de moederschoot, die hij in een superieure stilte verlaten had, nam hij een douche, parfumeerde zich en hulde zich in een felgroene zijden badjas. Pas dán liet hij zijn stem aan de wereld horen, en wel met de gevleugelde woorden: "Ik denk dat ik ben. Gelukkige aarde."

Meer over deze wonderbare man lezen kan hier!