Terroristische aanslag tijdens Koninklijke Rally Dakar

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.


position=transparant Dit artikel bevat origineel en exclusief journalisme door een reporter in dienst van OnNieuws.
OnSportief
Dit artikel bevat origineel journalisme door een OnSportieve OnNieuws reporter.
Het logo, gebaseerd op de Franse Koning.
1rightarrow.png Zie het archief voor eerdere berichtgeving.

12 januari 2010

Bordeaux (van onze verslaggever ter plaatse) - De toekomst van de Koninklijke Rally Dakar (Frans: Rālliüe Royālüe Dākār) hangt aan een zijden draadje. Gisteren werd het peloton aangevallen door een Baskisch-Languedocs terroristische organisatie die vecht voor de onafhankelijkheid van de Languedoc. Dertien deelnemers zijn omgekomen, waaronder de Nederlander Michiel Schoenmaker. Bovendien zijn tientallen toeschouwers en andere coureurs gewond. Het aantal slachtoffers ligt zo hoog omdat de aanval kort voor de start in Bordeaux (Frans: βorðo) plaats vond.

De rijders zouden juist vandaag de één na laatste etappe rijden. Ze verlieten de woestijnen van Frans-Iberië en trokken Marinirië in, waar ze de kust volgden naar Nantes en morgen naar Dakar.
De angsten van de organisatie waren juist als sneeuw voor de zon verdwenen. Frans-Iberië en vooral de Languedoc staan bekend als gevarenzones. Dat de rally tot nu toe ongeschaad was, was dus een enorme opluchting voor de organisatie. Dat, net nu de "veiligheid was bereikt", alles ineens fout gaat, is misschien een des te grotere klap.

Al sinds jaar en dag staan de Occitanen bekend als onruststokers. Sinds de jaren 70 verstoorden vertegenwoordigers van de Languedoc vergaderingen van de Senaat. In 1989 probeerden de Occitanen de onafhankelijkheid uit te roepen en werden ze uit de Senaat gezet. Speculaties uit de Languedoc zorgden voor een grote devaluatie van de Franse Frank en in 2008 werd de race al afgelast door de dreiging van dezelfde groepen.

In 2009 was de rally in een soort light-versie. Deze editie van 2010 was cruciaal in zijn voortbestaan. Nudat het peloton letterlijk is opgeblazen is de race alweer afgelast. Of de editie van 2011 doorgaat is nog de vraag, al is de kans erg klein.
Koning Nicolaas I van Gallië en Frankrijk zei gisteren het volgende tegen de pers van RTL: "Al moet ik de grondwet schenden, al moet ik mijn leven op het spel zetten, al moet ik Parijs met de grond gelijk gemaakt zien worden, ik zal de daders opsporen." Zoals iedereen weet spreekt Nicolaas, net als zijn grootvader, die in Frans-Vlaanderen studeerde, perfect Nederlands.

In Nederland is geschokt gereageerd op de dood van Schoenmaker. Hij was een grote kanshebber voor de titel. Morgen wordt hij naar Amsterdam vervoerd.
De Belgische rijders zijn ongedeerd gebleven. "Wij zijn natuurlijk zeer geschokt, maar alas, de rally moet door." aldus Urbanus van Anus, welgeteld drie minuten voor de rally werd afgelast.

OnNieuws houdt u op de hoogte over de Rally der Rally's.

Latere berichtgeving[bewerken]