Olympische Spelen

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BabyReading.JPG
De goede bedoelingen en geniale ideeën van de auteur van dit artikel

zijn boven alle twijfel verheven. Alleen blijven deze vondsten door
spelfouten of grammaticafouten of zinsbouwfouten of woordenschatfouten of
een explosieve combinatie hiervan
grotendeels verborgen voor de nieuwsgierige lezer.

De schuldige (of een andere goeie ziel) wordt dringend geadviseerd om het
artikel begrijpelijk te maken, zoniet, dan verdwijnt het naar de composthoop,
tot meerdere vreugde van de wormpjes aldaar.

Dit gaat over sport; dat deed ik zelf ook, da's logisch!
~ Johan Cruijff over OnLympische Spelen

Twee Olympische sporten

De Olympische Spelen zijn een eens in de vier jaar terugkomend festijn waarbij overheden en andere (commerciële) belanghebbers meedoen aan de strijd om het meeste geld over de balk te smijten door megalomane stadia te bouwen en arme mensen weg te jagen van het sportterrein. De balk wordt iedere twee jaar (in verband met Zomer- en Winterspelen om en om) steeds hoger gelegd en het wereldrecord staat op dit moment op naam van de Rus Vladimir Poetin, met een recordhoogte van 45,76 miljard euro.

Geschiedenis[bewerken]

In den beginne[bewerken]

In den beginne, rond het jaartal 0 vóór de eerste Olympische Spelen (Griekse kalender) werden door handelsreizigers de oude Grieken herontdekt: allemaal oude mensen met baarden of rimpels van hier tot Athene. De herontdekking was niet zo bijzonder, maar wel degelijk bijzonder was dat er ook jonge Grieken tussen zaten. Dit volkje was nog niet eerder gespot en het was een markant volkje dat niet zo orthodox was als de oude Grieken en hun rituelen verschilden sterk. De jonge Grieken bestonden als het ware uit twee groepen: een groep gespierde halve goden en een groep luiwammessen, die als het ware peuken rookten met daarin verpulverde hoopjes van de plant mariouannos, die het rustig aan deden en alles helemaal mooi vonden. De handelsreizigers vroeg aan de jonge Grieken of ze ook aan beweging deden, in plaats van enkel lui op de (stenen) bank liggen te rotten en K3-liedjes te zingen. Daar kwam een ontkennend antwoord uit en zo begonnen de luiwammessen na te denken.

De jonge goden die halve goden waren kwamen de handelsreizigers ook te spreken en zij waren niet te spreken over de houding van deze merkwaardige beesten. Het was geweld dat de klok sloeg. De vraag werd gesteld: doen jullie ook wel eens wedstrijden zo onderling, om te kijken wie er nu het snelst iemand dood krijgt? Daar kwam een ontkennend antwoord uit en zo begonnen de jonge halve goden na te denken.

Omdat de luiwammessen het volledig aan spierkracht ontbeerden en de jonge halve goden niet konden lezen, schrijven, organiseren of tegen kun verlies konden, moesten de krachten gebundeld worden om een sporttoernooi op te zetten onder goedkeuring van de echte goden, alhoewel onder meer de god Zeus de halve goden maar een stel testosteronbommen vond en een stel kemphanen die stoer willen doen over hoe geweldig ze niet zijn, de zegeningen van de Griekse mythologie bejubelend.

Zo werd op het eilandje Olympus (de halve goden moesten als krachttest een marathon rennen naar de zee, om daarna die zee over te zwemmen naar dat eiland toe, terwijl de luiwammessen gewoon de (water-)fiets namen) de eerste Olympiade gehouden.

Een plots einde[bewerken]

Twee andere Olympische sporten

Na een aantal succesvolle jaren hielden de Olympiaden plots op omdat de Romeinen intussen Griekenland binnengevallen waren en niet van sport hielden. Jammer.

Die Fransen willen ook overal invloed op[bewerken]

Er was veel gedocumenteerd over hoe geweldig de Olympiaden wel niet geweest zijn, zo wisten ook de Fransen hoe de geschiedenis in elkaar stak. Zo Frans als de Fransen zijn, willen zij ook een strijd wie de beste, sterkste, snelste etc. Fransman op de planeet was, vooral met het temperament van de Revolutie in het achterhoofd. Een aantal 'Franse Olympische Spelen' vonden plaats, wat de Britten natuurlijk niet pikten, vanwaar een alternatief in de vorm van de 'Britse Olympische Spelen'. De verhoudingen lagen al rond een dieptepunt, maar ach. Plots, een vrij nuchtere Fransman, baron Pierre de Coubertain zei iets heel belangrijks op een goede, zonnige dag:

 
 
Meedoen is belangrijker dan winnen op zich, want om te kunnen winnen moet je wel meedoen!
 

 

—Pierre de Coubertain, meedoen

Dit sloeg in als een bom en de hele wereld smolt voor het positieve[Bron: geheim zeker?], idealistische[Bron: geheim zeker?], bomenknuffelende[Bron: geheim zeker?] en vredelievende[Bron: geheim zeker?] citaat van de knuffelfransman. Dit moest eensgezind uitgedragen worden en de volgende generaties moesten hiervan kunnen genieten. De baron richtte, omdat hij zijn citaat kracht bij wilde zetten (om te winnen moet je wel ergens aan kunnen meedoen) het Internationaal Olympisch Comité op, met goeddunken van heel in de kreuk liggend Europa en de Grieken die alles best vonden, omdat de eerste Olympische Spelen symbolisch in Athene gehouden zouden worden. De Fransen vonden dit lieve gedrag van de Britten wel mooi, dus lieten zij het zelfs toe om de tweede Olympische Spelen in Londen te houden. Iets, waar zij later heel veel spijt van zouden krijgen, maar wat geeft het?

Splijting wintersporten[bewerken]

Sinds kort een Olympische sport

Als donderslag bij heldere hemel was er plots ruzie in 1924. De skiërs, schaatsers, sleeërs en andere ijskoningen en -innen voelden zich achtergesteld en zij eisten dat hun sporten ook deel uit zouden maken van de Olympische Spelen. Aangezien de Olympische Spelen steevast gehouden werden in de zomer was er uiteraard geen sneeuw te bekennen, wat maakte dat het IOC de eisen wegwuifde. De wintersporters richtten een aparte Spelen op: de 'Winterspelen' en uit protest van de buitensluiting besloten de kunstschaatsers (die wel meededen aan de Spelen, want kunstschaatsen vond ook toen al indoor plaats) zich af te scheiden van de Spelen, wat het IOC niet zo fijn vond. De muur die gebouwd werd tussen de twee Spelen werd al spoedig afgebroken, want het IOC besloot om alsnog een aparte Olympische Winterspelen te gaan houden, zolang de eerste Winterspelen maar in Frankrijk gehouden mochten worden. Het zijn toch immers Fransen, hoewel het IOC intussen haar zetel in Zwitserland had gekregen... ok, de Winterspelen erna gingen naar St. Moritz in Zwitserland, nou, helemaal mooi!

Klimaatverandering[bewerken]

Sinds het controversiële verhaal (2006) van beroepsdemonstrant Al Gore en een aantal milieuactivisten begon de aarde spectaculair op te warmen: de klimaatverandering c.q. het broeikaseffect. Deze spontane opwarming begon zo ook de sporten te treffen: bergen kwamen zonder sneeuw te liggen (wat is een berg nu zonder sneeuw? Geen berg in ieder geval aldus de Zwitsers), bobsleepistes smolten, de angst ontstond dat de elfstedentochten plots in nog geen miljoen jaar meer gereden zou worden enzovoort. Het nationale (Olympische) sportcomités besloten dan ook nog eens te bezuinigen omdat ze hun inkomsten en reserves zagen verdampen door die hitte die door ons allemaal komt - mede een aanleiding van de opkomende populariteit van het bungeejumpen zonder touw - en dit alles zorgt ervoor dat alle sporten die met sneeuw, ijs en cola te maken heeft in bestaansgevaar komen. Er wordt nu al gelanglauft op gras, vergesprongen op gras, etc., omdat er gewoon geen sneeuw meer is. Sinds 2016 heeft de ommekeer plaatsgevonden doordat het Internationaal Olympische Comité in Lausanne besloten heeft de toenmalige sporten die oorspronkelijk gehouden werden tijdens de Winterspelen te laten houden tijdens de Zomerspelen en vice versa om zo een innovatief businessmodel op te zetten dat als voordelen heeft

  • dat het WK voetbal niet tegelijk kan gaan lopen tijdens de Spelen
  • dat schaatsbanen langer open blijven omwille van de toenemende populariteit van schaatsen in de zomer en zo ook tijdens de hopelijk nog koude winters
  • en nog wat redenen

terwijl dit ook als nadelen heeft

  • dat Johan Cruijff nog altijd kan beweren dat er ook nadelen voor bestaan
  • dat het sneeuwskiën e.d. minder populair wordt
  • dat voetballers massaal gaan klagen dat het te koud is.

Enfin, dat innovatieve karakter is beeldbepalend voor de participatiemaatschappij anno nu, waarbij oplossingen bedacht moeten worden voor problemen die nu ontstaan omdat de overheden blufpoker aan het doen zijn en het hen te heet onder de voeten wordt door de verdampende schatkist. Waar een hitte toch allemaal niet voor kan zorgen! De technologie staat ook anno 2016 ook een stukje verder dan die van 2015 omdat er evengoed nepsneeuwbanen gebouwd kunnen worden, zoals die in Landgraaf, Limburg, en desnoods bouwt de alleskunnende, niet in onmogelijk gelovende, en idealistische mens gewoon een enorme berg in Flevoland waar een enorm dak overheen komt met een hele hoop nepsneeuw, maar zover zijn we echter nog niet. Skiën zou evengoed kunnen op gras, maar die uitstekende stenen zijn wel wat vervelend.

Zomerspelen[bewerken]

De Zomerspelen vinden naar gewoonte plaats in de winter omwille van het klimaat.

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en naar de dopingcontrole[bewerken]

De warming-up werd noodzakelijker dan ooit: rennen of snelwandelen in de kou is wat men in Afrika niet kent, dus kregen die Europeanen ook een kans, wat alles eerlijker maakte (immers: als de Afrikanen of Aziaten ergens veel beter in zijn, is dat per definitie niet eerlijk en is er per definitie doping bij in het spel). Bij de atletiek kon er wel gestrooid worden op de baan, maar glad bleef het en om nu over de sloot te springen die half bevroren was was ook niet echt een feest. Dit maakte het voor de kruiwagenestafette ook een hel. De spijkers in de schoenen waren op dat vlak al hun tijd ver vooruit, maar teveel spijkers in het ijs laten het ijs doen scheuren en barsten, wat niet zo mooi is, omdat spijkers niet drijven. Verspringen en hink-stap-sprong konden nog altijd in de sneeuw die er in alle macht opgeschept is en op een grote hoop gegooid. Hoogspringen werd afgeschaft, omdat de lat op innovatief vlak voor deze sport te hoog lag.

Frisbeesmijten, kogelstoten, kogelslingeren, kogelschieten en bleven ongewijzigd, terwijl het vuurpeloton toch wat meer kleding mocht dragen: trillen als een donder door de kou is immers niet bevorderlijk voor het richtvermogen.

Wielen[bewerken]

Het baanwielrennen vindt indoor plaats, wat maakt dat dit ontzien werd, maar bij het outdoorwielrennen kregen de fietsen nu dikkere banden. Dit bleek niet efficiënt, wat maakte dat de dikke banden niet meer binnen de frames pasten. Alles werd vervangen door mountainbikes. De BMX'en hadden op dit vlak al jaren een voorsprong.

Iets met een bal[bewerken]

Voetbal werd afgeschaft: de voetballers klaagden massaal dat het buiten te koud was om te spelen. Handbal, basketbal, tennis, tafeltennis, badminton, volleybal, korfbal en bowlen bleven ongemoeid omdat zij onder een dak plaatsvonden.

Water?[bewerken]

Zwemmen en onderwaterdammen bleven ongemoeid. Het schoonzwemmen werd belangrijker, waarbij het doel nu werd om zo veel mogelijk plastic tasjes uit de baai van Rio de Janeiro te vissen (in het geval van 2016) en om zo veel mogelijk chloor het water in te krijgen zonder dat de politie er lucht van kreeg (terwijl chloor behoorlijk sterk en markant ruikt). Het zwemmen in de open lucht werd lastig in een semi-bevroren water, waarbij ook nog eens onderkoelingsverschijnselen en andere bevriezingen genegeerd werden omdat het een onderdeel is van de beproeving. Waterpolo met haaien werd makkelijker omdat de haaien niet van kou houden.

Bobsleeën werd vervangen door waterglijbaanbobsleeën, gewoon hockey werd vervangen door ijshockey (indien er ijs is, anders komen er rolschaatsen onder en is het net-niet-gewoon hockey waarbij bodychecks nog steeds toegestaan zijn.

Roeien bij ijs is lastig, maar op zijn Flintstones gelukte dat zelfs uitstekend. Zeilen met wieltjes kon ook als er tenminste maar een goede wind was, want onder meer windenergie zou zo geweldig zijn.

Halve Houdinis[bewerken]

Een Olympische winterspport

Paalzitten, struuk duken, iemand porren met een lang, scherp stuk metaal, turnen, ringen, het dunne balkje, de twee dunne balkjes naast elkaar, de twee dunne balkjes naast elkaar waarvan de ene hoger is dan de andere, de grote hoge kruk, flik-flak-krak, springen en vallen, dansen, overige concentratiesporten, schaken, bovenwaterdammen, torentje bouwen, bridge, slaan, schoppen, beuken, werpen, rammen en slapen veranderden niet. Onderwaterdammen werd indoor gehouden, maar omdat dit als not-done wordt beschouwd door de onderwaterdammers, werd dit geboycot.

Winterspelen[bewerken]

De Winterspelen vinden naar gewoonte plaats in de zomer omwille van een hoop bij elkaar gelogen onzin.

Schaatsen[bewerken]

Het schaatsen met ijzers is vervangen door rolschaatsen. Het lange afstandschaatsen zoals in Nederlandvoornamelijk bekend is geschiedt nu met klaprolschaatsen. De sport is nu spectaculairder geworden omwille van de bloederigere valpartijen, want asfalt is een stuk minder plezieriger dan ijs als het gaat om doorglijden na een volpartij. Shorttracken bestond ook op rolschaatsen, wat maakte dat de genadeloze strijd nog genadelozer werd en het shorttracken ontdaan was van het gladde karakter.

Kunstschaatsen had geen klaprolschaatsen nodig, maar de rolschaats was nu niet echt handig voor pirouettes, dus dat vereiste een nieuwe groep enthousiastelingen die wilden proberen om dit tóch te beheersen. Weinig succes echter voor velen. Een vervanging kwam in de vorm van flatland skateboard freestylen, om de geest van het snowboarden toch hoog te houden.

IJshockey werd vervangen door gewoon hockey.

Skiën[bewerken]

De langlaufers konden zich opmaken voor langlaufen op gras en op de weg kreeg kurzkriechen ook een belangstelling, door met ski's aan over de weg te kruipen. Rodelen ging naar de bergen toe, waarbij de street luge zijn herintrede maakte na afgeschaft te zijn geweest bij de X-Games.

Schansspringen kon prima door het springen over te laten op het gras, of door dit uit te voeren op een halfpipe. Vooral het ski-gedeelte deed de vraag opwakkeren of de Winterspelen nu eigenlijk niet gewoon een tweede X-Games waren, maar nee, het was Olympisch en dus was het goed.

De rest van de skiërs verkaste naar het waterskiën.

Rest[bewerken]

Voor de rest was er nog de ontsnap-aan-een-lawine-estafette, de super-G, slalommen tot je er beu van wordt en curling. De ontsnap-aan-een-lawine-estafette werd afgeschaft omdat er geen lawines meer waren, de super-G kon eigenlijk alleen maar in de Bronx gehouden worden, dus werd dat ook afgeschaft, slalommen tot je er beu van werd werd iedereen eigenlijk ook wel stiekem beu en curling kon iedereen wel missen.

Zie ook[bewerken]

}


Bobsleebeer.jpg
Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen