Groningen

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grunn'n
Groningen vlag.gif
Gr wapen.gif
Vlag
Wapen
Basisgegevens
Talen Gronings
Hoofdstad Stad
Regeringsvorm Groningers
Overige
Volkslied "En steeds weer huil je!"
Motto "Nait soez'n!"
Portaal  Portaalicoon Land

De gebroeders Kumalala en Savesta Lucas en Gea komen ervandaan. Dat zegt al meer dan genoeg, da's logisch!
~ Johan Cruijff over Groningen.

Groningen is algemeen bekend als één der Provinciën van Nederland, maar voor ons Oncyclopedisten als het Mekka van het Wubboïsme, waar alles begon. Tegenwoordig wordt Groningen geclaimd door Oncyclopolis als één der stadsstaatsdistricten na een staatsgreep op voormalig dictator Max van den Berg. Groningen is één van de weinige districten waar men nog met de typische aparte taal spreekt. Hierdoor is Groningen dan ook één der weinige districten waar mensen van buitenaf andere Oncyclopedisten niet kunnen verstaan.

Geografie[bewerken]

Groningen ligt ten oosten van het olierijke en emiraat Friesland (onder leiding van sjeik Foppe de Haan) en ligt ten noorden van de kleine staat Nederland, dat met harde hand geregeerd werd door verlicht despoot Marcus Ruttanus. Het grootste stukje Groninger natuur ligt onder de grond, namelijk onder Kolham.

Geschiedenis[bewerken]

Groningen was vroeger onderdeel van Friesland. Echter, toen de sterke, dappere, maar niet zo slimme Friezen Holland bevochten, splitste de gemeente Groningen zich af tot een volwaardige staat die in de periode erna uitgroeide tot de op één na machtigste staat van de regio Noord-Nederland. Het olierijke emiraat Friesland staat nog steeds op nummer 1 als machtigste provincie van Nederland (hoewel enkele Groningers dit nog steeds niet erkennen, omdat ze beweren meer invloed op de Nederlandse politiek te kunnen uitoefenen).

Tijdens de industriële revolutie, in 1822, werd Groningen een provinciale dictatuur. Professor Jan Superslechtheid werd namelijk door de "overheid" als leider aangesteld. Superslechtheid zorgde ervoor dat alle gelijksoortige bedrijven in Groningen zich gingen verenigen. Dit was in 1702 al eerder gebeurd, maar nu werd dit zo veel efficiënter uitgevoerd, dat Groningen alleen bedrijven met een monopolie had (dit is hedendaags nog steeds zo). Ook liet hij Groningen specialiseren in de patatproductie, waarmee Groningen nog steeds een groot exportsucces heeft. Groningen was destijds het land dat het actiefst profiteerde van de industriële revolutie. Van alle bedrijven in Groningen had Superslechtheid de meeste aandelen afgedwongen. De rest van de overheid mocht ook gratis aandelen hebben.

Groningen is in 2001 Friesland binnengevallen om de olierijkdom over te nemen. Buurland en Groothertogdom Ameland heeft daar een stokje voor gestoken door de Groningers met een enorme invasie te verjagen. De Hertog van Ameland bestookte vanaf twee veerboten voor de kust de stad Groningen met atoomfrikandellen met ladingen frites- en satésaus. Hierbij werd een aardappelveld totaal verwoest. Dit was de oorzaak van de Patatoorlog (in de traditie voortlevend als een "patatje oorlog"), waarna de Groningers zich terugtrokken om de rest van de aardappelvelden te verdedigen; die vormen namelijk de belangrijkste bron van inkomsten voor Groningen. Toen eindelijk de Patatvrede uitbrak, probeerde Groningen door een wederopbouw het aanzien in de wereld terug te krijgen door de hoogste toren ter wereld te bouwen, genaamd de Martinitoren, genoemd naar de favoriete drank van de architect.

Toch moest Groningen het weer afleggen tegen Friesland, aangezien de Friezen druk waren met het bouwen van een enorme toren, zonder medeweten van de Groningers; De Friezen bouwden een toren, genaamd Achmeatoren, welke precies vijftien centimeter hoger was en ontworpen door een Braziliaanse architect.

Na een inval van het Oncyclopedisch leger in september 2011 heeft Oncyclopolis Groningen ingelijfd en dictator Max van den Berg afgezet.

Bevolking[bewerken]

De bevolking in Groningen staat bekend om zijn grote vriendelijkheid. Ook schijnt vrijwel iedere Groninger een (door de sjeik van Friesland betaalde) LOI-cursus te hebben gevolgd. Dit is door de sjeik betaald omdat niemand in Friesland interesse heeft voor enige vorm van opleiding. Zo vatte een willekeurige Fries gevat samen:

Opljaiding? Wjat mjût je njû wêr mjet in opljaiding?
~ Een willekeurige Fries.

Het inwoneraantal is niet bekend aangezien de Groningers de bureaucratie hebben afgeschaft. In plaats hiervan hebben zij 'Schrikbarend Onzinnig Gedrag' ontwikkeld, beter bekend als sog. Het eventuele vacuüm dat door het ontbreken van bureaucratie dreigde te ontstaan, werd hiermee opgevangen, alhoewel het ook bijwerkingen heeft, zoals de aanwezigheid van een abnormaal laag negorij-gehalte en een overschot aan bruine klei (het betaalmiddel van Friesland toen Friesland en Groningen nog handel met elkaar dreven.)

Economie[bewerken]

Groningen heeft zeer grote aardappelvelden en patatfabrieken waar door het volk zeer hard gewerkt wordt. Groningen heeft daarmee een groot exportsucces. Elk bedrijf in Groningen heeft er zijn eigen monopolie. De professoren in Groningen zijn aandeelhouders en behoren daarmee tot de rijkste mensen ter wereld. Stakingen en vakbonden zijn in Groningen verboden.

De dictator van Groningen is de grootste aandeelhouder van de monopolies. Alle dictators van Groningen zijn hierdoor zowel de rijkste mens ter wereld als de rijkste mens aller tijden geweest (ieder weet weer een groter vermogen te verkrijgen dan zijn voorganger). De laatst dictator van Groningen was Max van den Berg en had inderdaad weer beide benoemingen voor zijn rekening genomen.

Taal[bewerken]

In Groningen wordt Gronings gesproken. De sjeik van het olierijke buurland Friesland heeft ook de Groningers een LOI-cursus Nederlands aangeboden maar na duizenden intake-gesprekken met Groningers, bleek deze cursus te hoog gegrepen voor hen. Elke inwoner van Groningen groet zijn mede-inwoners dan ook met het alom bekende groet Moi!

Het Groningse gas[bewerken]

Op de onvruchtbare Groningse kleibodem groeit niet veel meer dan aardappels, kool, bonen en uien. Door de eeuwen heen zijn de Groningers dus nogal winderig geweest. Het uitgescheiden gas was zwaarder dan lucht en heeft zich in de Groningse bodem verzameld, van waaruit het nu weer gewonnen wordt. De door de gaswinning gewonnen rijkdom wordt vooral gebruikt om lekker eten uit het buitenland te importeren. Dit heeft weer tot gevolg gehad dat de Groningse darmen tot rust zijn gekomen en de gasvoorraad niet meer wordt aangevuld. De verwachting is dat wanneer het aardgas volledig verbruikt is de Groningers weer arm worden en op hun natuurlijke dieet omschakelen. De cyclus kan dan weer van voor af aan beginnen.

Sophia[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Groningen.
1rightarrow.png Zie Sophia voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sophia, de aardappel die het symbool is van de Oncyclopedia, woont in Groningen. Hoewel sommigen denken dat Sophia in Mekka woont, is Mekka eigenlijk een goedkope replica. De echte Sophia woont in het Oosterpark vlak bij het oude stadion van FC Groningen, dat inmiddels met de grond gelijk is gemaakt en vervangen is door de Euroborg.

Net buiten Kloosterburen is Het Oncyclopediagebouw gevestigd. Voor nadere informatie zie aldaar.

Afwijkende theorieën[bewerken]

Er bestaat een groep Brabantse geleerden, die bovenstaande officiële geschiedschrijving niet onderschrijven. Een vertegenwoordiger van de vakgroep Folkloristische mythen en Volkspropaganda (FenV) schreef ons onderstaand commentaar op bovenstaand artikel en we menen er goed aan te doen om deze theorie hier te vermelden, zodat de lezer zelf een oordeel kan vellen.

De Zakindegrond-theorie:[bewerken]

Groningen en Groningers zijn pas rond 1350 na Christus ontstaan als benaming voor de schier lege woestenij tussen Friesland en Saksen, en haar geestelijk dito bewoners. Het gebrabbel dat in die contreien werd gebezigd heeft zich sindsdien ten opzichte van de omringende talen nauwelijks verder ontwikkeld en kenmerkt zich dan ook nog steeds door half dierlijke kreten als

  • "Wait'k nait" en
  • "Da's naaj".

Van een klassieke periode is dus geen enkele sprake, laat staan van Groningers die in klassieke tijden zouden hebben kunnen schrijven. Pogingen van de geciviliseerde delen van ons land om Groningen af te zinken zijn gestrand op de veel opwaartse kracht leverende gasbel in de bodem aldaar. Begin jaren 60 van de vorige eeuw werd het Slochterenplan aangenomen. Dit plan beoogt een bodemdaling door het wegpompen van dit gas. De verwachting is dat op 17 augustus 2072 Groningen voldoende zal zijn weggezakt om het voor 28 augustus daarna door het openzetten van de sluis bij Termunterzijl geheel onder water te hebben gezet.

Zie ook[bewerken]


GelGroDreOve.png
De skriever van deze artikel kömp uut 't oosten van 't laand!
GelGroDreOve.png

}


}


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
25 september 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.