Engels

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het dagboek van de Zoldur Aenglices (Engelssprekende Soldaat)

Engels (ook wel Anglosaksisch of Angelsaksisch) is een West-Duitse taal die is ontstaan in het Saksendal en die nu dient als übertaal in de Westerse Wereld, dankzij de invloed van het Groot-Amerikaanse Rijk in de economie, politiek en het leger. Het is nauw verwant met het Frans, Nederlands en IJslands. Het is ontstaan uit verschillende dialecten, zoals Ardenne, Volendams, Bretons en Latijn.

Engels staat bekend om zijn vijf naamvallen en onvoorspelbare uitspraak. Het eerste Engelse geschrift is een pagina uit een soldatendagboek, geschreven door een manschap bij de Slag bij Hastings in de elfde eeuw.

Inhoud

[bewerken] Naamvallen

Het Engels kent vijf naamvallen, de nominatief, genitief, datief, accusatief en vocatief.

Nominatief Genitief Datief Accusatief Vocatief
Mannelijk De Des Dem Den Le
Vrouwelijk Ti Tir Tirr Tin Li
Onzijdig Ed Edes Edim Edos Edi
Hermafrodiet The Thees Thou Then Tham
Meervoud Mae Maer Maern Maet Maete

[bewerken] Nominatief

De nominatief wordt gebruikt voor het onderwerp en dingen die hetzelfde zijn als het onderwerp.

Ed friyes Wurdd i ed Felles. (Het vrije woord is een kostbaar (iets.))

Vroeger, toen Elvis nog leefde, was er voor het naamwoordelijk gezegde nog een aparte naamval en daarvoor zelfs nog een verschil daarin. Dit is de afgelopen driehonderd jaar veranderd. Nederlanders gebruiken vaak alleen de nominatief om gemaksredenen, maar krijgen dan vaak te maken met een taalbarrière.

[bewerken] Genitief

De genitief wordt gebruikt om te zeggen dat iets van iemand is.

Mae biç aar thees dziyldes. (De fietsen zijn van het kind.)

In de laatste jaren wordt steeds meer de Bretonse genitief gebruikt (gadziyld). Zeker in Engeland is deze schrijfwijze populair en het Oxford Instituut verwacht dan ook in de komende vijftig jaar een geleidelijke verdwijning van de tweede naamval.
Nederlanders gebruiken vaak de Bretonse genitief of gebruiken het voorzetsel 'van' (vrum) en gebruiken de datief (vrum thou dziyld).

[bewerken] Datief

De datief wordt gebruikt voor het meewerkend voorwerp en na het voorzetsel 'van'.

Ic af bat tirr undd edos frenznt. (Ik heb een cadeau (voor) de tante gekocht.)

In het Duits wordt de datief na veel meer voorzetsels gebruikt en hoewel het soldatendagboek al de huidige vorm vertoonde, denken veel mensen dat vroeger hetzelfde aan de hand was in Engeland.
Nederlanders gebruiken de datief vooral voor datums.

[bewerken] Accusatief

De accusatief wordt gebruikt voor het lijdend voorwerp en na de meeste voorzetsels.

E wosch ckerryin edos crate. (Hij was een krat aan het dragen.)

In Oost-Londen wordt een dialect gesproken waar nog onderscheid wordt gemaakt in deze naamval. De Engelse premier doet al zijn best om dit dialect te verbannen. Nederlanders beschuldigen nooit iemand.

[bewerken] Vocatief

De vocatief wordt gebruikt voor de gebiedende wijs.

Maete gurles, camir! (Meisjes, kom hier!)

Deze naamval is zo ouderwets dat zelfs de Duitsers hem niet meer gebruiken. Nederlanders zijn perfect.

[bewerken] Uitspraak

Een ander karakteristiek punt van de Engelse taal is de onvoorspelbare uitspraak, waarover dit artikel is geschreven. UNIQ502fb0c173f738b2-choose-00000000-QINU Omdat het Engels een bizarre diversiteit heeft aan uitspraak, verwijzen we u door naar de Oncycloversiteit, waar er lespakketten zijn van deze taal.

[bewerken] Literatuur

Alhier enkele Engelstalige bronnen:

De Uncyclopedia over Engels: Aenglic i de laynguoge dat i zbocn an Aenglund, Airlund, Kenede ann maet Yooniytd Steets. Aenglic i de zooperieurer layngoge ann schoed by spocn bei allet. Whi de as nut iat überuuld maet ather layngougen i unklirr. Athther alle, de i de ferri ysea ann i de moasth buetifoller in den wurrld.
Bush over Engels: Amaerickaah!
Londenaar over Engels: Ic ainfi jeech Dachmaenn. Jou spiik den varr yseaeren laynguoge ouif noet kaises ann olie tou dzjanders: meel ann nutur. Ic wizj Ic wer Dach...

[bewerken] Zie ook

Rits.png De Reeks Internationale Talen en Splaakgeblekken

AAAAAAAAA! · Achterhoeks · Arabisch · Armaans · Baskisch · Belgisch · Brabants · Deens · Duits · Engels · Frans (taal) · Frans (iets dat op een taal lijkt) · Fries · Gebral · Gelul · Grieks · Gronings
Hebreeuws · Hongaars · Iers · Krims · Latijn · Litouws · Luxemburgs · Mandarijn · Nederlands · Sljechte Nederlands (I|II) · Nieuwspreek · Noors · Occitaans · Pools · Russisch · Servokroatisch · Spaans · Striptaal · Welsh · West-Vlaams · Zeeuws · Zweeds

Gebruiker
Naamruimtes

Varianten
Handelingen
Navigatie
Informatie
Projecten
Hulpmiddelen
Delen
In andere talen