Afrikaans

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Afrikaans
Algemene informatie
Geboren Onbekend
Geboorteplaats Ergens op de Zuid-Afrikaanse Savanne
Nationaliteit Zuid-Afrikaans en Namibisch
Overige informatie
Moeder Nederlands


Afrikaans is de onwettige dochter van Nederlands.

Nederlands probeerde voet aan de spreekwoordelijke grond te krijgen in het onherbergzame Afrika. Tijdens haar reis met de VOC naar de Kaap in 1652 moet het echter goed mis zijn gegaan. Enkele maanden na de reis werd Afrikaans geboren. Omdat Nederlands geen vader aan kon wijzen, was een enorm schandaal ontstaan. Afrikaans, een ongepland bastaardkind, werd gedwongen achter te blijven in het huidige Zuid-Afrika, waar zij steeds meer terrein moet prijsgeven aan Engels, de Lingua Franca.

Weer thuisgekomen had Nederlands echter niets aan populariteit verloren. Willem van Oranje had eerder al de bijnaam Vader des Vaderlands gekregen en Nederlands kreeg een niet minder lief koosnaampje: Moeder Taal. De Nederlanders wisten namelijk als geen ander, zoals ook u misschien wel weet: een goede moeder is beter dan een valse vriend.

Hoewel Afrikaans vastzit op het verre continent, is de verstandhouding tussen moeder en dochter goed, volgens sommige wetenschappers zelfs beter dan met de andere talen alhier, de aan Nederlands ondergeschikte dialecten. Een beledigend woord voor deze talen, dat wij dan ook niet aan raden te gebruiken.